dilluns, 28 de desembre del 2009

"¿Es legal leer en voz alta?"

Els llibres electrònics permeten l'opció de convertir el text escrit en veu de manera automàtica. Aquesta notícia tracta l'aspecte legal d'aquest dispositiu. Tenim dret a llegir en veu alta una obra amb copyright només quan estem en un ambient privat i personal. Bill Gates a "Beyond Gutenberg" destaca aquest avantatge dels llibres electrònics, que és que els puguis seguir "escoltant" en situacions on no pots llegir, com al cotxe mentre condueixes.
No vull ser reaccionària però em sembla que la concentració que necessitem per llegir no és la mateixa que emprem per escoltar i menys si no tenim davant a la persona que parla. No és el mateix llegir un text, seguir un relat en els temps de la lectura, que en els temps que imposa el narrador, la gravació. Per estudiar, per aprehendre, em sembla important la lectura, o una posició activa per part del subjecte. Només escoltar una gravació, em sembla que no és suficient. Potser sí, per distreure.

http://www.publico.es/ciencias/tecnologia/199557/ilegal/leer/voz/alta

1 comentari:

  1. En el temps en que ens trobem semblaria a ser que és una forma de guanyar temps, d'aquesta manera queda palès com el llegir queda com a tasca secundària que va perdent valor, ja que s'està substituïnt de manera que es pugui escoltar mentres realitzes altres tasques. Em sembla molt absurd, simplement aquesta percepció del temps, i el fet de cada vegada està més dependents del temps, és tot fruit de les raons per les quals es mou el món, el capital.

    ResponElimina